Sort by
Sort by

Nestle та 10 міжнародних компаній в Україні вперше створюють організацію розширеної відповідальності виробників

проект маяк

Одинадцять всесвітньо відомих компаній, об’єднаних Палатою та Українською Пакувально-Екологічною Коаліцією (УКРПЕК), серед яких ABINBEV EFES Ukraine, CANPACK, Carlsberg, Coca-Cola Beverages, Danone, METRO Cash &Carry, Nestle, PepsiCo, Procter&Gamble, Tetra Pak та «ЕЛОПАК-ФАСТІВ», розпочинають створення організації розширеної відповідальності виробників у галузі упаковки.

Презентація майбутньої організації розширеної відповідальності виробників для Уряду України, громадськості та зацікавлених сторін відбулася 27 травня на спільній зустрічі бізнесу, представників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства розвитку громад та територій України, членів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, представників органів місцевого самоврядування, міжнародних експертів у сфері управління відходами.

Учасники заходу мали нагоду ознайомитися з кращими європейськими практиками та подальшими кроками в управлінні відходами для переходу України до циркулярної економіки.

У вітальному слові Президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер зазначив:

«Американська торговельна палата в Україні тривалий час активно просувала ідею запровадження принципу розширеної відповідальності виробників та виступала майданчиком для діалогу між бізнесом та відповідальними органами державної влади. Ми підтримуємо наші компанії у створенні організації розширеної відповідальності виробників та у відстоюванні європейської моделі поводження з відходами упаковки і вважаємо, що своїм прикладом вони будуть спрямовувати інших виробників на шлях сталого розвитку».

«Міндовкілля вітає ініціативу Американської торговельної палати щодо створення першої організації розширеної відповідальності виробників, оскільки глибоко розуміємо важливість існування інституту РВВ у системі управління відходами. Розширена відповідальність виробника — це безумовно ефективний і водночас ощадливий інструмент управління відходами, який, до речі, виступає і економічним механізмом для стимулювання створення об’єктів інфраструктури з рециклінгу відходів, що визначено нещодавнім Указом Президента одним із ключових завдань», - прокоментував Роман Абрамовський, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

Під час заходу компанії-засновники повідомили, що в спеціальному Меморандумі, підписаному ними, Палатою та УКРПЕК, компанії домовилися фінансувати підготовчий етап побудови ОРВВ в Україні. Компанії також зобов’язалися співпрацювати в усіх напрямках, щоб запровадити в Україні принцип розширеної відповідальності виробників для переробки відходів упаковки та значно зменшити їх вплив на навколишнє середовище.

Причиною, яка спонукала компанії активізувати свої дії у напрямку створення ОРВВ, стала відданість глобальним цілям сталого розвитку ООН та бажання компаній впровадити в Україні європейську модель управління відходами упаковки, як це передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС і Національною стратегією управління відходами.

Компанії-підписанти Меморандуму також зазначили, що втілення принципу розширеної відповідальності виробників найбільш ефективно відбувається у співпраці з усіма виробниками, тобто колективно. Така співпраця передбачає створення організації розширеної відповідальності виробників, що фінансується виробниками і є неприбутковою організацією.

Кіріякос Парпоунас, європейський експерт з 22-річним досвідом роботи в сфері управління відходами зазначив: «Україна зробила важливі кроки для гармонізації свого законодавства до директив ЄС. За підтримки міжнародних донорів була розроблена та прийнята Національна стратегія поводження з відходами. Для досягнення своїх амбіційних цілей Україна повинна досягти показники ЄС щодо управління відходами упаковки до 2030 року. На основі нашого дослідження найефективніший спосіб це досягнути – імплементувати принцип розширеної відповідальності виробників. Протягом останніх трьох десятиліть механізм РВВ впроваджували в ЄС, але наразі він визнаний на міжнародному рівні як найефективніший інструмент сприяння переробці та переходу до циркулярної економіки. Впровадження засад РВВ в країнах ЄС було найбільш успішним впродовж останніх років: від початку 2000 і до сьогодні».

За результатами дослідження Кіріякоса Парпоунаса «Покроковий підхід щодо запуску системи РВВ в Україні», впровадження принципу РВВ в Україні та діяльність ОРВВ у галузі упаковки сприятиме надходженню інвестицій у нову індустрію збирання та переробки відходів упаковки та створенню 20 тис. робочих місць в Україні. Вже протягом перших 5 років функціонування ОРВВ дозволить зібрати та переробити 4-5 млн т упаковки, тобто рівень збирання відходів упаковки становитиме 50-70% від усього випущеного на ринок обсягу.

Алессандро Дзанеллі, генеральний директор Nestlé в Україні та Молдові, наголошує: «Наша компанія взяла на себе зобов'язання — до 2025 року перейти на упаковку з матеріалів, придатних до переробки або повторного використання. Проте, для ефективного розв’язання проблеми недостатньо лише створити інноваційне пакування, важливо побудувати ефективну систему збору та переробки відходів на національному рівні. Україна знаходиться на ранніх етапах впровадження циркулярної економіки. Ми, в Nestlé, прагнемо знайти досконалі рішення разом із нашими партнерами для повторного використання та переробки упаковки і віримо, що створення організації розширеної відповідальності виробників це перший і важливий крок на шляху до впровадження циркулярної економіки в Україні».

Створення організації розширеної відповідальності виробників – невід’ємна складова на шляху до позитивних змін в Україні, яка сприятиме виконанню глобальних зобов’язань України та бізнесу щодо впровадження практик сталого розвитку.