Суміш може мати гіркуватий смак через гідролізований білок, ця природна особливість зумовлена процесом обробки білку. Дитина поступово звикає до особливостей смаку суміші, процес адаптації займає від 3 до 14 днів.
Серед основних переваг використання ферментативного гідролізу у суміші Peptamen Junior:
- висока толерантність та засвоєння білкового компонента суміші у порівнянні з сумішами на основі вільних амінокислот або поліпептидів;
- сироватковий білок багатий цистеїном, який бере участь в синтезі головного антиоксиданту в організмі людини, - глутатіону;
- можливість використання суміші без застосування ферментних препаратів;
- гідролізований до ди- і трипептидів сироватковий білок суміші Peptamen виключає розвиток алергічних реакцій.
Також суміш Peptamen Junior має унікальний склад жирів, оскільки:
- містить оптимальне співвідношення Омега 3:Омега 6 жирних кислот для протизапального ефекту суміші;
- СЛТ становлять 70% ліпідного компонента суміші і є швидко і легко доступним джерелом енергії, яке відразу засвоюється організмом людини, для хворих із синдромом мальабсорбції;
- ліпідний профіль суміші Peptamen спрямований на підвищення толерантності до суміші у хворих з порушеною функцією шлунково-кишкового тракту.
Вуглеводний склад суміші Peptamen є також клінічно обґрунтований:
- помірним вмістом вуглеводів - 14 г вуглеводів/100 ккал, переважно представленим мальтодекстрином і картопляним крохмалем, що сприяє зниженню осмолярності і забезпеченню найкращої толерантності, особливо при зондовому харчуванні
- суміш Peptamen не містить лактозу, що дозволяє уникнути гастроінтестінального дискомфорту і виникненню діарей, асоційованих з лактазною недостатністю;
- не містить глютену.
Завдяки своєму складу, перелік показань для використання суміші Peptamen є дуже широким:
- затримка росту і розвитку дитини, білково-енергетична недостатність;
- клініка критичних станів (травми, політравми, опіки, сепсис, тощо);
- харчування пацієнтів в перед-, ранньому (через 12 годин після оперативного втручання на органах ШКТ) і пізньому операційному періоді, у поєднанні з парентеральним харчуванням або використовуючи як єдине джерело харчування;
- синдром короткої кишки;
- синдром мальабсорбції;
- хронічна діарея;
- ентеропатії різного генезу;
- ферментопатії кишківника;
- неспецифічні запальні захворювання кишківника;
- муковісцидоз;
- онкопатологія;
- хіміо-, променева терапія;
- ВІЛ/СНІД.
Поживні речовини |
Одиниці вимірювання |
На 100 мл готової суміші |
Енергетична цінність |
ккал (kcal)
кДЖ (kJ) |
100
418 |
Жири (35% ЗЕЦ*), з яких |
г (g) |
3.6 |
Насичені жирні кислоти |
г (g) |
2.16 |
СЛТ** |
г (g) |
2 |
Мононенасичені жирні кислоти |
г (g) |
0.6 |
Поліненасичені жирні кислоти |
г (g) |
0.5 |
Лінолева кислота |
мг (mg) |
0.5 |
Ԃ-ліноленова кислота |
мг (mg) |
0.07 |
Вуглеводи (54% ЗЕЦ*), з яких |
г (g) |
14 |
Цукри |
г (g) |
3 |
Лактоза |
г (g) |
<0.2 |
Білок (15% ЗЕЦ*) |
г (g) |
2.9 |
Сіль |
г (g) |
0.14 |
Мінеральні речовини |
Натрій |
мг (mg) |
54.4 |
Калій |
мг (mg) |
107 |
Хлориди |
мг (mg) |
66.8 |
Кальцій |
мг (mg) |
72 |
Фосфор |
мг (mg) |
49.2 |
Магній |
мг (mg) |
10.4 |
Залізо |
мг (mg) |
0.8 |
Цинк |
мг (mg) |
0.5 |
Мідь |
мг (mg) |
0.06 |
Марганець |
мг (mg) |
0.072 |
Йод |
мкг (μg) |
12.4 |
Селен |
мкг (μg) |
3.96 |
Хром |
мкг (μg) |
1.9 |
Молібден |
мкг (μg) |
6 |
Вітаміни |
Вітамін A |
мкг (μg) |
60 |
Вітамін D |
мкг (μg) |
0.8 |
Вітамін E |
мг (mg) |
0.6 |
Вітамін K |
мкг (μg) |
3.76 |
Вітамін C |
мг (mg) |
6.8 |
Вітамін B1 |
мг (mg) |
0.1 |
Вітамін B2 |
мг (mg) |
0.1 |
Ніацин |
мг НЕ*** (mg NE***) |
2.1 |
Вітамін В6 |
мг (mg) |
0.13 |
Фолієва кислота |
мкг (μg) |
22 |
Вітамін В12 |
мкг (μg) |
0.22 |
Біотин |
мкг (μg) |
1.8 |
Пантотенова кислота |
мг (mg) |
0.5 |
Холін |
мг (mg) |
12.4 |
Осмолярність |
мОсм/л (mOsm/l) |
320 |
Осмолярність |
мОсм/л (mOsm/l) |
370 |
*ЗЕЦ - загальна енергетична цінність
**СЛТ - середньо ланцюгові тригліцериди
***НЕ - ніациновий еквівалент
Якщо пацієнт приймає суміш Peptamen в якості напою, то 200 мл суміші необхідно приймати впродовж 40 хвилин, щоб уникнути небажаних явищ зі сторони ШКТ. Якщо суміш добре переноситься, тоді можна вживати повну порцію.