Sort by
Sort by

Добре життя

5 добрих справ, які ви робите за ранковою кавою

Добре життя
Якщо ви кожного дня п'єте чашку чи дві кави з тих двох мільярдів, що випивають у всьому світі, то можете колись замислитись, звідки надходить ця кава. Як десь там далеко живуть фермери, що виростили її? Як всі ці процеси спливають на світ загалом?

Є багато речей, які ми можемо зробити для зменшення впливу кави на довкілля. Купівля багаторазової кружки, переробка використаних упаковок чи кип'ятіння рівно тієї кількості води, яка вам потрібна щоразу — кожне з цих маленьких зусиль потроху змінює світ.

Але як щодо компаній, які роблять вашу каву? Як найбільша у світі кавова компанія, Nestlé купує більше кавових зерен, ніж будь-хто інший. Це означає, що й обсяг позитивних змін за таких обставин може бути величезним — треба тільки не марнувати можливості.

Ось 5 способів, в які ваша ранкова кава допомагає робити добрі справи.

1. Робочі місця

У виробництві кави задіяні мільйони людей у всьому світі. Урожай надає людям засоби до існування, оплачує шкільне навчання та годує сім'ї у багатьох областях, які найбільше цього потребують.

Але ми не можемо сприймати майбутнє кавової галузі як належне. Зміна клімату, хвороби сільськогосподарських культур, погані методи ведення сільського господарства та масова міграція з сільськогосподарських районів у міста — все це загрожує її майбутньому.

Створення нових робочих місць — це не про те, як отримати якомога більше кави у короткий строк. Це про те, як зробити кавове господарство роботою, якою можна пишатися, і яку захоче продовжити наступне покоління. Це про те, як готувати понад 10 тисяч кавових фермерів щороку, навчаючи їх методам сталого господарства — більш врожайного та прибуткового.

Це про щире та довгострокове зобов'язання допомагати.

2. Рівні права

Кавове господарство розглядається як чоловіча робота в багатьох частинах світу, але це не обов'язково повинно бути так. У Кенії, наприклад, є жінки, які займаються вирощуванням кави, але їм не завжди дано шанс бути лідерами в галузі.

Саме тому була створена навчальна програма з питань статі та молоді Nestlé.

Проект займається навчанням жінок з кооперативів по вирощуванню кави та ставить ціллю зробити їх «кавовими антрепренерами». Їх навчають усьому — від виробництва кави до керівництва і медицини. Потім вони поширюють ці знання та навички в своїх громадах та навчають своїх однолітків.

Результати показали значну кількість жінок, які прагнуть приєднатися до кавового фермерства. У перші три роки проект збільшив кількість жінок-промоутерів в кавовій галузі в середньому на 83%.

3. Скорочення бідності

Кавові фермери сильно залежать від ціни сировини на світовому ринку. Коливання можуть ускладнити інвестування у врожай наступного року. У минулому, різкі падіння цін на каву вивели з бізнесу багатьох дрібних фермерів.

Допомога кавовим фермерам у підвищенні ефективності, зменшенні витрат та покращенні якості врожаю робить їх менш вразливими до коливання цін.

Наприклад, на Філіппінах Nescafé продовжує здійснювати програми збереження ґрунту та води на кавових фермах, які, як виявилося, особливо корисні протягом сухих місяців року.

Програма зосереджена на заохоченні кавових фермерів вирощувати рослину Ятрофа Куркас (Jatropha Curcas), місцево відому як «туба-туба», як вторинну культуру. Ятрофа Куркас є гарним джерелом гліцерину та біологічного дизельного пального, до то ж забезпечує фермерам додатковий прибуток і одночасно запобігає ерозії грунту.

Пропозиція схем мікрофінансування для фермерів також допомагає їм планувати наперед. Це означає, що не треба чекати «хорошого» року для інвестування в майбутнє.

Проекти, спрямовані на поліпшення освіти, громадського здоров'я та водопостачання в районах виробництва кави, також допомагають зменшити бідність.

4. Навколишнє середовище

В останні десятиліття стурбованість впливом виробництва кави на навколишнє середовище та економіку країн, що розвиваються, зумовила зростання сталої кави.

Сталість — здатність середовища або системи залишатись різноманітною та продуктивною протягом тривалого періоду — залежить від багатьох чинників.

Nescafé сприяє сталому сільському господарству, навчаючи фермерів, як зберігати, очищати та переробляти воду, яка використовується в процесі помелу.

Rainforest Alliance — це глобальна благодійна організація, яка працює над збереженням біорізноманіття та забезпеченням стабільних прожитків. Мережа сталого сільського господарства — це група благодійних організацій, що заохочує розвиток сільських районів та біорізноманіття.

За програмою Nescafé Plan досвідчені фахівці з сільського господарства з обох груп працювали з Nescafé, щоб поєднувати сучасні наукові методи з традиційною мудрістю фермерів. Це допомагає фермерам зберігати природні ресурси, захищати екосистеми, покращуючи якість та збагачувати різноманіття своїх культур.

Саме для цього була розроблена програма Nescafé Plan. Вона є зобов'язанням інвестувати більше 260 мільйонів швейцарських франків у кавові проекти в усьому світі протягом 2010-2020 років, щоб допомогти підтримати довгостроковий сталий розвиток кавового господарювання.

5. Майбутні врожаї

Коли кавові дерева старіють, то стають вразливими до хвороб, а кількість бобів у кожному врожаї падає.

Наприклад, Колумбійські кавові ферми в останні роки стикнулися із захворюванням, яке називається листковою іржею. Воно суттєво вплинуло на якість та продуктивність уражених кавових дерев.

Nescafé в Колумбії співпрацює з Колумбійською федерацією виробників кави для покращення стану кавових плантацій.

Nestlé надав колумбійським фермерам 28 мільйонів нових високопродуктивних, стійких до хвороби дерев — безкоштовно та без будь-яких зобов'язань щодо продажів кави Nescafé.

Ці дерева, вирощені з насіння в місцевих розплідниках, дають більше врожаю, підвищуючи доходи фермерів та безпеку в майбутньому, в той самий час допомагаючи забезпечити високу якість сировини. В цілому понад 4,4 тис. га кавових полів було відновлено за допомогою стійких до листової іржі дерев.

Кава має багато рис, які просто не можуть не подобатись, а вироблення кави може зробити багато хорошого у світі. Тож, враховуючи всі ці чинники, насолоджуйтесь своєю ранковою чашкою кави — адже з кожним ковтком ви допомагаєте змінювати світ на краще.