Sort by
Sort by

Коли сир не є сиром

Чи може виробництво їжі призвести до кризи особистості?
Коли сир не є сиром
Ми всі хочемо насолоджуватися смачною їжею. Запитайте будь-кого, яка його улюблена страва, і швидше за все вам назвуть щось дуже смачне… але не обов'язково здорове.

Ось, наприклад, піца. Хто не любить її насичений смак та довгі тонкі смужки гарячого сиру, що так спокусливо тягнуться? Піца є одним з найулюбленіших ласощів багатьох людей по всьому світу. Наприклад, американці, за деякими дослідженнями, їдять три мільярди піц на рік. Це 350 скибочок піци кожну секунду!

Але чи може піца бути здоровою? І якщо так, то як?

Багато компаній, які роблять піцу, безумовно, намагаються зробити її більш корисною, але ігри з інгредієнтами всезагального улюбленця можуть бути ризикованими. Не тільки тому, що ви ставите під загрозу смак, який всі добре знають та люблять саме таким, який він є; ще й тому, що усі продукти та інгредієнти в харчовій промисловості повинні використовуватися у відповідності з суворими правилами. Деякі з них повинні також відповідати технічним стандартам.

Ці технічні світові стандарти є, по суті, рецептами установ з контролю за харчовими продуктами та ліками або міністерств, та стосуються широкого набору продуктів. Вони були створені як спосіб запевнити людей, що їжа, яку вони купують, насправді була тим, що про неї писали на упаковці. Пам'ятайте, що це було на десятиліття раніше за прийняття правил маркування інгредієнтів та надання інформації про харчову цінність, які ми знаємо сьогодні.

Отже, повернімось до піци. Як ми всі знаємо, найпопулярнішим топінгом, без якого неможливо уявити страву, є сир — продукт, який також повинен відповідати технічним стандартам. Для різних видів сиру існують різні стандарти. Щоб позначити фінальну страву як ту, що містить той чи інший тип сиру, треба переконатись, що він відповідає встановленим у його стандарті параметрам.

Піцу можна зробити здоровою

Питання, як зробити піцу здоровішою, доволі складне. Зменшення часток солі та жиру у піці в цілому означає зменшення часток цих елементів у кожному інгредієнті. Найочевиднішим кандидатом на зменшення кількості жиру стає сирна верхівка піци. Але треба переконатися, що при цьому ви не зайдете надто далеко.

Жир — це природний компонент молока та, таким чином, і сиру. Видалення занадто великої частки жиру з сиру порушить його технічний стандарт — в якому є вимоги щодо мінімальної кількості молочного жиру. Тоді ваша сирна піца раптом потребує уточнення у списку інгредієнтів, яке звучить якось на кшталт «молочного продукту з низьким вмістом жиру» — вже не здається настільки смачно, як «сир», чи не так?

Якщо ви вже прибрали весь можливий жир із сиру, доведеться шукати інших кандидатів для подальшого харчового вдосконалення. Можливо, це буде соковитий м'ясний топінг. Або соус. Або тісто. У будь-якому випадку, межі вдосконалень досить суворі, якщо ви хочете зберегти неповторну особистість піци.

У той час як відомі бренди на кшталт DiGiorno, TombStone, Jack's і California Pizza Kitchen рухаються у напрямку видалення штучних ароматизаторів та зменшення вмісту натрію, за лаштунками лишається багато інноваторів, які визначають найкращі способи скорочення без порушення стандартів або сильного впливу на смак.

Сир робить піцу

Продовольчі компанії, такі як Nestlé, підтримали останні рекомендації FDA США щодо цілей скорочення натрію — і ці цілі досить амбіційні. Протягом десяти років вченим, що досліджують харчові продукти, доведеться знайти здорові рішення щодо зниження вмісту солі в їжі без шкоди смаку. Отже, у всіх нас є захоплюючий виклик!

Це виклик нової формули їжі. Реальні зміни для поліпшення здоров'я, які у той самий час зберігають унікальність та чудовий смак їжі.

Зрештою, як би ми не хотіли, щоб піца була для нас більш корисною, чи не хочемо всі ми, щоб сир насправді залишався… сиром?