Sort by
Sort by

Бабусина вечеря

Чи може те, чим харчувалися наші предки, позначатися на нашому здоров’ї сьогодні?
Бабусина вечеря

Фраза «одна мить на губах, все життя на стегнах» у дещо гнітючій формі нагадує про те, що варто дотримуватися принципів раціонального харчування. Але уявіть, як би ви себе почували, якщо те, чим ви харчуєтеся, мало вплив на декілька наступних поколінь?

Хоч як би дивно це не звучало, але дані свідчать про те, що наше харчування і спосіб життя можуть впливати на здоров'я наших дітей. Та навіть на дітей наших дітей. Це також означає, що спосіб життя, якого дотримувалися наші предки, цілком ймовірно впливає на нас.

Що таке епігенетика?

Вчені все більше вивчають, як довкілля може впливати на наші гени. Дослідженнями в цій області займається епігенетика, розділ науки, назва якого буквально означає «над генетикою». Епігенетика вивчає інформацію, що нашаровується на поверхні послідовності букв, які складають нашу ДНК.

Уявіть собі послідовність ДНК як навчальний посібник про те, як створити наше тіло. Епігенетика як маркер використовується для позначення найбільш важливих розділів посібника, а також тих, які можна ігнорувати.

Епігенетика також часто описується як процес, за допомогою якого певні гени в нашій ДНК активуються чи дезактивуються чимось, що відбувається у нашому житті.

Той факт, що наше харчування та спосіб життя впливають на нашу епігенетику, а отже і на наші гени, означає, що цей вплив може також розповсюджуватися на гени наших нащадків, оскільки наша ДНК передається. Здорове харчування і спосіб життя мають значення, коли йдеться власне про нас самих. Якщо ж фокус зміщується на майбутнє всього людства, все стає дещо складніше. Саме тому дослідження в цій області є настільки важливими. Чим більше ми можемо дізнатися, як спосіб життя впливає на наші гени, тим більше ми зможемо зрозуміти, чим слід займатися більше, а чому – приділяти менше уваги.

Міжнародні дослідження

Консорціум EpiGen є одним із найбільших дослідних проектів у світі в області епігенетики. Це державно-приватне партнерство дослідників, з представництвами у Великобританії, Новій Зеландії та Сінгапурі.

«Можливість брати участь у передових дослідженнях в такій життєво важливій і цікавій області дозволяє нам створювати продукти, які мають доведений позитивний вплив на здоров'я матерів та їхніх дітей»,Стефан Катсікас, головний технічний директор компанії Nestlé.

Nestlé почала співпрацювати з EpiGen у 2011 році і нещодавно виділила 22 мільйони швейцарських франків на шестирічне дослідницьке партнерство. Діяльність EpiGen допомагає нам зрозуміти, наскільки харчування впливає на генетику. Дослідники вивчають, як харчова поведінка і спосіб життя вагітних жінок впливають на гени їхньої дитини. Навіть незначні епігенетичні зміни можуть вплинути на подальший здоровий ріст і розвиток їхніх дітей.

Раннє харчування

Це і підкреслює важливість правильного харчування, і вказує на довгострокові ризики, якщо таке не зазначено.

Дослідження спрямоване на поліпшення харчування і зниження факторів ризику, пов'язаних із вагітністю, таких як гестаційний цукровий діабет, який може негативно впливати на ріст і розвиток дітей, а також майбутнє здоров'я матері.

Починаючи з 2006 року, EpiGen зробив значні відкриття у галузі харчування матерів і немовлят. Дослідники показали, що низьковуглеводний режим харчування під час вагітності має стосунок до хімічних змін у ділянках ДНК дитини. Ці зміни можуть вказувати на більш високий ризик для цих немовлят набрати надлишкову вагу або страждати від ожиріння у дитинстві.

 

 

 

 

Цей науковий напрям перебуває у відносному дитинстві. Але він вже розширив наші знання про те, як людський організм адаптується і реагує на його довкілля. І він, безсумнівно, є джерелом інформації стосовно того, як ми піклуємося про наше власне здоров'я, здоров'я наших дітей, і, можливо, дітей наших дітей.