Sort by
Sort by

Збір, сортування та переробка відходів – шлях до майбутнього без сміття

проект Маяк роздільний збір

Майбутнє без сміття -  це спільна робота, і ми постійно шукаємо нові можливості, щоб реалізувати наше бачення. До 2025 року упаковка всієї продукції Nestlé буде придатною до повторного використання або переробки.

Проте, для ефективного розв’язання проблеми недостатньо лише створити інноваційне пакування, важливо побудувати ефективну систему збору та переробки відходів на національному рівні. Україна знаходиться на ранніх етапах впровадження циркулярної економіки. Саме тому Nestlé спільно з компанією Veolia об’єднали зусилля та інвестували 57 млн гривень у пілотний проєкт із сортування відходів та розбудови інфраструктури у трьох невеликих містах під Києвом — Макарів, Нові Петрівці  та Старі Петрівці, населення яких складає близько 28 тис. жителів.

Компанії за підтримки місцевих органів влади встановили понад 200 контейнерів для збору скла, пластику, паперу і металу в смт. Макарів, Нові та Старі Петрівці, Київської області.

Партнерство з компанією Veolia заплановано на 5 років і є частиною ініціативи зі створення спільних цінностей Nestlé, яка спрямована на мінімізацію впливу на навколишнє середовище та створення цінності для суспільства й компанії.

Яка ціль проєкту? Для чого сортувати відходи?

Проєкт з роздільного збору та переробки сміття носить назву “Маяк” Метою проєкту є розвиток інфраструктури збору та переробки сміття в Україні, а також формування стійких навичок поводження з відходами у громадян. Ми в Nestle бачимо проєкт «Маяк», який впроваджуємо в Київській області, як тест для створення загальнонаціональної системи розширеної відповідальності виробника .

Зібрані відходи є цінними вторинними ресурсами й використовуються для виробництва нової продукції із меншим витратами енергії та ресурсів. Таким чином кожен з нас піклується, про свою громаду, в якій живе та планету й зберігає її ресурси для майбутніх поколінь.

Як долучитися, щоб зробити свою громаду чистою?

Зібрати побутові відходи (пластик, папір, метал, скло) попередньо очищені від залишків їжі та напоїв. Відсортувати й викинути у відповідні контейнери. Пластик, метал, папір/картон покласти в жовтий контейнер, скло – в зелений.

waste collection

На переробку не приймаються: пластик без маркування, одноразові стаканчики та коктейльні трубочки,  жаростійке та ударостійке скло, лампочки, дзеркала, кераміка, кришталь, баночки від лаку для нігтів, окуляри, небезпечні відходи (батарейки, акумулятори, ртутні термометри), енергозберігаючі  лампи.

Lighthouse - how to sort leaflet

Де шукати контейнери?

Переходьте за посиланням --> Макарів -- Нові Петрівці -- Старі Петрівці

Як це працює?

Один раз на тиждень спеціальна техніка вивозить відсортовані відходи на сортувальну станцію. В подальшому вони розбираються по фракціям та відправляються на спеціалізовані заводи у Львівській, Київській та Харківській областях, які займаються переробкою відсортованої  вторсировини.

Відходи, які не можна відправити на переробку – відправляються на спалювання із видобутком електроенергії, адже ми віримо, що відходи упаковки не мають потрапляти на звалища. В межах проєкту «Маяк» електроенергія, утворена в результаті спалювання, використовується для освітлення одного зі спальних районів м. Києва.

Дбати про планету може і має кожен з нас і, найчастіше, для цього не потрібно докладати надзусиль, достатньо просто обирати екологічні товари та сортувати відходи.