Як серіал допомагає звільнити Західну Африку від зіпсованого врожаю

Бер 18, 2015

Серіал, що транслюється з вантажівки просто неба, допомагає звільнити Західну Африку від токсичних сполук. Токсини здатні отруїти зернові, таким чином зашкодити здоров’ю та спричинити фінансову загрозу для африканських фермерів.

Мобільний кінотеатр – це не просто трансляція серіалу з вантажівки, адже кінострічка переконливо демонструє переваги належної сільськогосподарської практики.

Загрозу для західноафриканських фермерів складають мікотоксини — грибкові токсичні сполуки, які важко знищити в разі їхнього проникнення в харчовий ланцюг. Якщо ви споживаєте їжу, заражену мікотоксинами, у вас можуть виникнути серйозні проблеми зі здоров’ям, а в найгіршому випадку можуть стати навіть фатальними.

У цілому врожай, що має високий рівень зараження мікотоксинами, може бути абсолютно зіпсованим. Його вкрай важко продати, адже він непридатний для споживання.

Пошкодження зернових

Вісім років тому в Гані та Нігерії Nestlé довелося відмовитися приблизно від половини зернових, вирощених у цих країнах для заводів Nestlé, оскільки вони містили високий рівень афлатоксину (типу мікотоксинів, що є потужним канцерогеном).

Відсутність розуміння, як мінімізувати наслідки мікотоксинів, призвело до того, що величезна кількість зерна місцевого виробництва була заражена.

Nestlé мала переконатися, що заражені культури не потраплять у харчовий ланцюг. Саме тому кукурудза й інші зернові імпортувалися, щоб замінити місцеву сировину, від якої відмовилися. Проте митні правила та бюрократична тяганина зробили імпорт складним і дорогим.

Місцеві громади, чиї посіви регулярно були заражені, зіткнулися із серйозними фінансовими втратами. Фермери, які виростили неякісну кукурудзу, були витіснені з ринку. Якщо б вони самі вирішили спожити зернові, від яких відмовилося Nestlé, то ризикували б зашкодити власному здоров’ю.

Отже, Nestlé потрібно було знайти рішення.

Підвищення рівня безпеки й доходів фермерів

Разом з партнерами в урядах Гани та Нігерії, а також з Міжнародним інститутом тропічного сільського господарства (IITA) компанія створила Проект покращення якості зернових (Grains Quality Improvement Project) як засіб підвищення рівня з ведення сільського господарства. Зокрема цей проект був зосереджений на поліпшенні якості та безпеки зернових.

Проблема мікотоксинів не могла бути вирішена відразу, тому тренери використали різні стратегії, щоб розтлумачити свої інформаційні повідомлення. Навчання фермерів почалося в класі, але не всім це сподобалося. Тому агрономи відвідували разом з фермерами успішно функціонуючі господарства, які давали добрі врожаї та кукурудзу гарної якості.

Після отриманого досвіду фермерам демонстрували заражені культури, аби на контрасті вони змогли виявити переваги від ведення належної сільськогосподарської практики.

Вечорами в селах працював мобільний кінотеатр, що транслював серіал, створений Nestlé. Місія цього проекту полягала в посиленні змісту повідомлень, які фермери отримували під час навчання.

Зокрема, у серіалі йдеться про дві сім’. В одній фермер не слухав добрих порад своєї дружини. Згодом його врожай був знищений, а сім’я захворіла.

В іншій родині чоловік пройшов навчання в Проекті покращення якості зернових і на відміну від свого друга дослухався порад дружини. Саме тому був зібраний врожай гарної якості, який легко продати.

НАВЧАЛЬНІ РОЗВАГИ. Фермери з родинами відвідують мобільний кінотеатр

У зйомках серіалу взяли участь місцеві жителі, що переконувало в актуальності змісту відео для тих, хто його дивиться. Вже через вісім років після початку навчальної програми ми мали вражаючі результати.

В результаті на сьогодні Nestlé скоротила відсоток відмов від зернових з 50% до всього 2%.

Це означає, що доходи фермерів зростуть, а ризик для здоров’я їхніх сімей зменшиться. Також це сприяє надійному та стабільному постачанню зернових місцевого виробництва на заводи компанії.

Професійна підготовка тисяч фермерів

Усього близько 50 тис. фермерів та їхніх сімей були навчені та проінформовані про наслідки впливу мікотоксинів на здоров’я, а також заходи, необхідні для запобігання зараження зернових.

«У регіоні багато дрібних фермерів, саме тому нам було нелегко дістатися до них, — коментує менеджер із закупівель у Гані Клютц Кудомор. – Це вимагало багато зусиль. Навчання доводилося повторювати регулярно, аби впевнитися в тому, що фермери дійсно використовують передовий досвід».

Для подальшого заохочення Nestlé розраховується із фермерами за тарифом, що перевищує середню ринкову ціну, аби вони могли вирощувати безпечні зернові високої якості.

Наприклад, виробник кукурудзи Саманта Аліду з північного села Гуші в Гані впевнена, що приклад кращих сільськогосподарських господарств щодо зниження рівня зараження мікотоксинами зернових дозволив їй отримати більший і якісніший врожай і, відповідно, збільшити дохід. «Тепер я можу сплатити за навчання дітей у школі й навіть пошити їм шкільну форму. Більше того, у мене навіть лишається деякий додатковий дохід», — говорить вона. Фермерка вдвічі збільшила виробництво кукурудзи та знизила відсоток відходів. «Вплив навчання на нашу громаду був величезний», — додає Саманта.

Відтепер Nestlé використовує місцеві джерела постачання зернових для виробництва своїх дитячих і сімейних продуктів Golden Morn та Cerelac. Отже, імпорт сировини більше не потрібний. Нинішні обмеження на імпорт товарів у Нігерії показали, наскільки важливо було створити надійний місцевий канал постачань.

А тим часом мобільний кінотеатр із серіалом для фермерів продовжує подорожувати селами... Його, як і раніше, показують у різних місцях щовечора, таким чином допомагаючи громадам захистити себе і забезпечити своє існування, незалежно від того, як далеко вони живуть.