Припинення розтрат харчових ресурсів

Чер 3, 2017

 

10 способів вирішення проблеми розтрати харчових ресурсів

Ми всі знаємо, як легко псуються банани, як швидко хліб стає черствим, та як часто ми несвідомо зберігаємо у холодильнику багато непридатних для їжі продуктів.

Отже, всі ми розуміємо проблему розтрати харчових ресурсів на особистому рівні. А от що набагато важче зрозуміти, так це масштаби, в які складаються всі наші відходи. Кожного року виробляється приблизно 1,3 млрд. товарів для споживання людиною. Приблизно третина з них виробляються лише для того, щоб бути викинутими на звалище.

У країнах, що розвиваються, такий відсоток відходів може бути викликаний проблемами у процесі виробництва, або відсутністю сховищ.

У більш забезпечених країнах проблема криється в самому кінці поставок – в нас. Ми викидаємо більше ніж 30% їжі, яку купляємо.

Щороку споживачі у багатих країнах витрачають продовольчих товарів майже у такій же кількості (222 млн. тон), скільки усього виробляється в Африці на південь від Сахари (230 млн. тон)

Порада: складайте щойно куплені продукти під стінку холодильника – це налаштує вас на те, щоб спершу їсти раніше куплені товарі.

Ціна за вироблення продовольчої продукції приголомшлива. Вода, витрачена за період вирощування врожаю, добрива та паливо, що були використані при виробництві та транспортуванні, парникові гази, що випаровуються, коли їжа гниє на звалищі. І це не кажучи про гроші, які ми витрачаємо на їжу, яку потім викидаємо.

Ось 10 способів вирішити цю проблему.

1. ПЛАНУЙТЕ СВОЇ ПОКУПКИ

Це звучить легко (так і є), але це одна з найважливіших речей, які ви можете зробити. Купуючи їжу – не беріть занадто багато.

 

Плануйте ваші тижневі страви та складайте детальний список покупок з усіма потрібними вам інгредієнтами. Дотримуйтеся того списку!

2. ДІЗНАЙТЕСЯ БІЛЬШЕ ПРО ВАШ ХОЛОДИЛЬНИК ТА МОРОЗИЛКУ

Морозильник суттєво допоможе вам зменшити витрачання продуктів. Заморожуйте надлишки сезонних фруктів та овочів, хліба, а також інших продуктів, які ви споживаєте повільно.

Підготуйте та приготуйте швидкопсувні продукти, потім заморожуйте для того, щоб використати пізніше.

3. ДІЗНАВАЙТЕСЯ ТЕРМІН ПРИДАТНОСТІ

Ми маємо погану звичку викидати продукти, в яких пройшов термін можливого продажу. Але навіть «термін застосування» не є беззаперечним.

 

За даними Департаменту безпеки та інспекції продуктів сільського господарства США, всі харчові продукти, окрім дитячого харчування, мають бути корисними та безпечними навіть після закінчення терміну зберігання, за умови, якщо термін вийшов в домашніх умовах, продукт зберігався правильно, а також за відсутності очевидних дефектів. Дійсно зіпсований продукт буде мати неприємний запах, смак або текстуру – тоді його не варто їсти. Дізнайтеся більше про безпечність їжі.

4. ЗБЕРІГАЙТЕ ЇЖУ ПРАВИЛЬНО

Зберігання їжі у правильних умовах дає набагато більше шансів подовжити термін її використання. Heart.org розповідає про те, де зберігати фрукти та овочі, щоб вони залишалися свіжими довше.

Коли ви розібралися, які продукти мають зберігатися в холодильнику – визначте де саме в холодильнику найкраще їх зберігати. Це також допоможе подовжити «життя» ваших продуктів.

5. ГОТУЙТЕ БІЛЬШЕ ОДНІЄЇ СТРАВИ

Готування більше ніж однієї страви за один раз допомагає зберегти воду, енергію та час.

 

Зберігання у морозилці підготовлених для страв продуктів також допоможе вам запобігти потребі купувати нові товари.

6. КОТРОЛЮЙТЕ ПОРЦІЇ

Як би нудно це не звучало – контроль порцій є дуже важливою складовою.

 Контролюючи кількість їжі на вашій тарілці, ви не лише зможете зменшити споживані калорії, але й також зменшите кількість недоїдених продуктів. Починайте з маленької порції та візьміть другу за необхідністю.

7. ЗНАЙТЕ ЩО ЛЕЖИТЬ У ВАШОМУ ХОЛОДИЛЬНИКУ

Завжди пам’ятайте, що лежить у вашому холодильнику. Маленькі контейнери із залишками їжі лежать під стінкою холодильника лише для того, щоб ви забули про них і віднайшли в той момент, коли вони вже будуть давно зіпсовані.

 

Холодильник, в якому все розміщено охайно, допомагає вам визначити, які залишки їжі мають бути з’їдені якомога скоріше, а які продукти потрібно докупити. Також не забувайте складати нові продукти далеко під стінку холодильника, щоб першими використовувати ті, які були куплені раніше.

8. РОБІТЬ ВНЕСКИ У БАНКИ ЇЖІ

Якщо ви бачите, що все ж маєте забагато їжі – поділіться нею з тими, кому вона потрібна. Це може бути сусід, родич, або банк їжі. Поживні та безпечні продукти можуть стати чудовою допомогою для тих, кому це так необхідно.

9. РОБІТЬ КОМПОСТ ІЗ ЗАЛИШКІВ ЇЖІ

Замість того, щоб просто викидати їжу у смітник – робіть з неї компост. Таким чином, вона стане поживним добривом, а не відходами.

 

Але компостування їжі має бути останнім засобом. Агентство з охорони навколишнього середовища США має ієрархію відновлення продовольчих продуктів: спочатку ми маємо зменшити кількість наших відходів, потім пожертвувати продукти харчування тваринам, потім використати для промислової енергії, і лише потім – компост.

10. СЛІДКУЙТЕ ЗА СВОЇМИ ВІДХОДАМИ

Щоб зменшити кількість відходів, слідкуйте за тим, що викидається вами протягом тижня. Ви будете здивовані масштабами індивідуальних відходів, а також зможете виявити яких саме продуктів ви купуєте занадто багато, і коли саме.

Як результат: ви зможете зекономити гроші, а також допоможете боротьбі із проблемами харчових відходів.