Менше витрат, краща якість

На фабриці з виробництва продуктів швидкого приготування під брендом «Мівіна» реалізовано проект з енергоефективності, що дозволив зменшити виробничі витрати й покращити безпеку виробництва.

Вода займає особливе місце в сфері інтересів Nestlé. Політика компанії визначає пріоритети й завдання щодо відповідального використання цього безцінного ресурсу. «Ми економно використовуємо воду і постійно удосконалюємо наші методи водовикористання. Ми усвідомлюємо, що світ опинився перед питанням нестачі води, а отже відповідальне ставлення до водних ресурсів з боку всіх споживачів води є абсолютно необхідним», - йдеться в Принципах ведення бізнесу Nestlé.

Істотним кроком у цьому напрямку став проект з реконструкції парогенераторного обладнання, реалізований на початку цього року на фабриці «Мівіна». Він дозволяє щорічно економити понад два мільйони гривень, відмовившись від використання 234 тис м/куб природного газу. Детальніше в коментарі інженера з проектів ТОВ «Техноком» Ярослава Охременка:

- Для виготовлення вермішелі швидкого приготування використовується пар, яким проводиться попередня обробка продукту. Тому він має бути чистим - відповідати встановленим нормам. Пар виробляє котельня - два агрегати на 15 тис тон кожен під тиском 13 бар.

Щоб зменшити енерговитрати (спалювання газу) на виробництво пара, на фабриці встановили систему зворотного осмосу для очищення води, що подається на котли. Система складається з двох блоків, кожен з яких готує по 5 м/куб води в годину. Сумарно - 10 м/куб на годину. Ця система зменшила продування котла з 15,5% до 1,5%. Розрахункова економія - 2770 гігаджоулів за рік або 233 тис м/куб газу, від спалювання якого підприємство відмовляється. У грошах розрахункова економія складає 2 126 049 грн.

На фабриці отримали зменшення питомої електропровідності до 20 одиниць при максимально допустимій нормі 150 одиниць.

Також підвищено безпеку роботи котла: поліпшений процес кипіння, завдяки підготовленій воді менше накопичується накипу у середині котла. Теплові процеси відбуваються більш безпечно і дозволяють експлуатувати обладнання в оптимальному режимі.

Експлуатацію нового обладнання розпочато у лютому 2017 року.