Sort by
Sort by

Без води

Виробництво без витрат води можливо — і ось яким чином
Без води
Промисловість — жадібна до води справа. Це найбільший після сільського господарства користувач прісної води в усьому світі. Близько 22% нашої води використовується промисловістю, у порівнянні до 8% побутових витрат у наших будинках. Тільки в Сполучених Штатах Америки промислове використання води складає близько 6 млрд літрів кожен день. Так як же ж можливо зробити фабрику «без води» взагалі?

Інноваційні технології

Коли справа доходить до економії природних ресурсів, найчастіше ключом до вирішення проблеми стають інновації. Саме так сталось на заводі Nestlé з виробництва сухого молока в Лагосі де Морено в Мексиці.

Завод-першопрохідник, що відкрився в 2014 році, витягує воду з оброблюваного молока замість того, щоб користуватись зовнішнім джерелом. Завдяки цьому завод заощаджує 1,6 млн літрів води на рік, що складає близько 15% всього використання води у Мексиці. І технологія, яка змінила мексиканський завод, скоро зекономить ще більше води в інших місцях.

Дві фабрики в Бразилії вже працюють «без води», а до 2018 року в країні з'явиться ще чотири. У майбутньому передбачені подібні плани для об'єктів в Південній Африці, Індії, Пакистані, Китаї та Каліфорнії.


 

 

Цінний ресурс

Після багаторічної посухи Каліфорнія розуміє, яким дорогоцінним ресурсом є вода.

Зусилля, спрямовані на зменшення кількості води, що використовується в промисловості, мають важливе значення. Nestlé скорочує споживання води на п'яти установках з розливу води та чотирьох закладах харчування та догляду за домашніми тваринами у штаті.

Вже ведуться роботи по покращенню молочної фабрики в місті Модесто. Як об'єкт «без води» він не буде використовувати будь-які місцеві ресурси прісної води для своєї діяльності.

Коли проект, який коштує 7 мільйонів швейцарських франків, завершиться у 2018 році, то заощадить близько 286 мільйонів літрів води на рік. На заводах компанії Nestlé в Бейкерсфілді та Туларе щорічно заощаджується понад 98 мільйонів літрів води за допомогою заходів зі зберігання води. Потенційно це дозволить знизити абсолютні річні витрати заводу на 12% у порівнянні з рівнями 2014 року.

Витягування води з молока означає, що нам не обов'язково використовувати підземні води Розливні заводи Nestlé Waters у Каліфорнії повинні заощадити 208 мільйонів літрів води на рік. Це зменшення майже на 8% у порівнянні з 2014 роком.

На кожному із заводів уже зараз відбувається робота над впровадженням стандартів Альянсу управління водою (Alliance for Water Stewardship).

 

Триетапна економія

Nestlé використовує 3-фазний підхід для зменшення використання води на своїх заводах по всьому світу.

По-перше, інженери шукають шляхи оптимізації існуючих виробничих процесів для зменшення використання води. По-друге, вони шукають можливості для повторного використання води. На третьому етапі вони застосовують інноваційні методи для витягування води з сировини та її перероблення. Фабрика "без води" є прикладом інновацій третього етапу.

З 2010 року ми зменшили споживання води на 25%. Цей потрійний підхід був використаний більш ніж на 80 заводах у всьому світі, що дозволило в цілому скоротити використання води на 25% з 2010 року.

Компанія Nestlé загалом має 516 водоохоронних проектів на своїх заводах, що дозволяє щорічно заощаджувати 3,7 млн кубічних метрів води. Це еквівалентно 1500 басейнів олімпійського розміру.

Глобальна дослідницька організація World Resources Institute також допомагає Nestlé заощаджувати воду, забезпечуючи екологічне, соціальне та економічне управління водними ресурсами.

Інновації та ретельне управління допомогли Nestlé скоротити споживання води на третину протягом останніх десяти років. Але робота ніколи не закінчується. Компанія постійно перевіряє використання ресурсів та прагне залишатись на лідером з підвищення ефективності та зменшення всіх видів відходів, де це тільки можливо.