Sort by
Sort by

Солодкі новини

Вчені з'ясували, як менша кількість цукру може смакувати так само добре

 

Солодкі новини
Вчені з'ясували, як менша кількість цукру може смакувати так само добре

Це святий Грааль кондитерського світу: відтворити всіма улюблений насичений смак шоколаду, використовуючи лише частку від звичайного вмісту цукру. Що ж, відтепер ця задача не є чимось фантастичним.

Вчені відкрили спосіб зміни структури цукру, з якою він швидше розчиняється на вашому язиці. Завдяки цьому рецептори сприймають солодкий смак, майже ідентичний звичайному, але з набагато меншим вмістом інгредієнта.

Тане у роті

Немає ніяких штучних підсолоджувачів, ніяких незвичайних рослинних екстрактів — просто новий погляд на оригінальний солодкий інгредієнт: цукор. Результат роботи вчених Nestlé можна порівняти з тим, якби кристали цукру були порожніми всередині.

 

 

Дослідники знайшли спосіб структурувати цукор по-новому.

 

Головний технологічний директор Nestlé Стефан Катзікас (Stefan Catsicas) пояснив в інтерв'ю Bloomberg, що компанія намагається імітувати складні природні структури, знайдені в продуктах харчування, шляхом розподілу цукру більш нерівномірно:

«Якщо ви поглянете на яблуко в електронний мікроскоп, саме це ви і побачите, — сказав він. — Реальна їжа в природі не є чимось однорідним. Вона сповнена порожнинами, гребенями та щільностями. Відтворюючи цю мінливість, ми здатні відновити такі ж самі смакові відчуття».

«Хороша наука»

Це хороша наука. Багато людей розглядали проблему цукру і намагались зменшити його вміст у їжі Професор Джуліан Купер (Julian Cooper), голова наукового комітету в Інституті харчових наук і технологій Великої Британії, сказав BBC, що розробка має дуже важливе значення.

 

«Це хороша наука. Багато людей розглядали проблему цукру і намагались зменшити його вміст у їжі».

Технологічне досягнення має великі наслідки для споживачів. У нього є потенціал, щоб допомогти Nestlé управляти солодкістю в своїй кондитерській продукції абсолютно по-новому саме в той час, коли багато людей прагнуть зменшити споживання цукру.

Тепер Nestlé патентує новий спосіб виробництва і планує розпочати його випуск у кондитерській промисловості в 2018 році. Структурований цукор був відкритий та розроблений ученими Nestlé, які працюють на об'єктах досліджень і розробок у Швейцарії та Великій Британії — частинах мережі з 40 об'єктів Nestlé R&D по всьому світу.

Зобов'язання щодо здоров'я

Відкриття допоможе компанії виконати свої зобов'язання скоротити рівень цукру у своїй продукції. З початку 2007 року у Nestlé діє глобальна політика щодо скорочення цукру, завдяки якій до кінця 2016 року вміст доданого цукру у продукції було зменшено на 39 тис. тон.

Ароматизоване молоко Nesquik — найкращий приклад того, як ці зобов'язання втілюються з часом. У 2015 році вміст цукру був знижений на 15% в шоколадному Nesquik та на 27% — у полуничному. Зараз оголошується подальше зниження.

39 тис. тон — настільки менше цукру стало у продуктах Nestlé з 2007 року

Nesquik Less Sugar з вмістом цукру лише 3,4 грами буде запущений на британському ринку цього року. В Сполучених Штатах ця версія з'явиться у наступному році.

Зменшення вмісту доданого цукру — одне із широкого кола зобов'язань компанії у сфері харчування: іншими є зменшення вмісту солі та насичених жирів у продуктах. У той же час Nestlé прагне до збільшення вмісту більш корисних та поживних живильних речовин — вітамінів, мінералів та цільного зерна.