Sort by
Sort by

Кава в умовах конфлікту

Надзвичайна стійкість фермерів Південного Судану

Кава в умовах конфлікту
Якщо у кави є місце народження — це воно. Високе плоскогір'я Бома різко піднімається до східного кордону Південного Судану, звідки хвилею перекидається до сусідньої Ефіопії. Відоме як «колиска кави», це одне з єдиних місць в світі, де кавові дерева можна зустріти в дикій природі.

Кавова рослина глибоко вкорінена в історії цієї області, але останнім часом насильницьке минуле призвело до того, що виробництво майже зупинилося. Промисловість була повністю зруйнована під час війни, яка передувала проголошенню незалежності країни від Судану в 2011 році.

З народженням нової нації була засіяна надія на скоре відновлення. Але через кілька років боротьба почалася знов.

І все-таки, незважаючи на перешкоди, з рішучістю та наполегливістю кількох чудових фермерів з Північного Судану, кава починає своє тріумфальне повернення.

Від землі нагору

Під час періоду миру після незалежності Nespresso почав працювати в Південному Судані, щоб відновити високоякісне виробництво кави за допомогою некомерційної організації TechnoServe.

TechnoServe допоміг створити партнерські відносини з місцевими фермерами. Вони забезпечили доступ до інструментів, технічної допомоги та тренінгів, щоб допомогти фермерам вирощувати сільськогосподарські культури найвищої якості, відповідні вимогам міжнародного ринку.


 

 

Перші кавові кооперативи були створені в південно-суданському районі Єе, де також побудували кілька водяних млинів. Ці переробні установки перетворюють заготовлені кавові боби на такі, що готові до експорту. Водяні млини відіграють ключову роль у підвищенні якості кінцевого продукту.

Вони також приносять прямі вигоди фермерам.

«Завдяки млинам я, як жінка, можу менше працювати фізично — зокрема, на обчищенні. Раніше я використовувала шлифувальний камінь чи ступку, але тепер для цього є водяні млини», — каже Хеллена Атіку (Hellena Atiku), фермер з кооператива «Інуту».

Перший урожай

Вся ця робота незабаром дала плоди. «Suluja ti South Sudan» перекладається як «Початок Південного Судану» на місцевому діалекті Каква. Так само називалася невелика партія кави Nespresso з першого врожаю, який експортувався з Південного Судану в 2015 році.

 

З країною, яка майже повністю залежить від нафти за своїми доходами в іноземній валюті, зараз існує надія на те, що кава може стати її наступним найбільш значним експортом.

Спочатку в кавових кооперативах було задіяно близько 300 фермерів; тепер ця цифра зросла до 730. З моменту початку програми 1270 домогосподарств взяли участь хоча б в одному з тренінгів, які допомагають їм отримувати навички та знання в галузі сільського господарства.

Проект спрямований на збільшення кількості повністю підготовлених фермерів до 8000 до 2020 року. Це величезна задача, з огляду на поточний конфлікт, однак кожен від всього серця прагне її досягти.

Включення в ефір

Хоча конфлікт означає, що співробітники TechnoServe більше не можуть працювати в Південному Судані, вони все ще підтримують фермерів. Щотижнева радіопередача допомагає проводити сезонні консультації та подальші тренінги.

«Було цікаво співпрацювати з сільськими громадами та Nespresso, щоб розпочати роботу з будівництва кавової промисловості, яка в майбутньому може забезпечити стабільне джерело доходу для 50 000 сімей, Пол Стюарт, TechnoServe, регіональний директор Coffee Initiative в TechnoServe

 — Південний Судан надзвичайно слабо розвинений в порівнянні з сусідами. Допомагати фермерам справді стати професіоналами, досягти істотно високих доходів і отримати власні кошти для життя, приносить величезне задоволення».

Створення миру

Робота Nespresso в Південному Судані є частиною стратегії Позитивного Кубка, спрямованої на покращення добробуту фермерів та забезпечення стабільності у виробництві і споживанні кави.

Посол Nespresso Джордж Клуні багато разів виїжджав до Південного Судану, щоб підтримати зусилля по подолання конфлікту в країні.

Він вважає, що кава є важливою для майбутнього країни. «Кавові ферми мають чудову історію створення острівків миру у дуже нестабільних областях. Ми випили першу чашку цього літа, і вона здалася трохи смачнішою з думкою про тих людей, що завзято працювали заради стабільності та спокою». Агенція США з міжнародного розвитку, USAID, нещодавно приєдналася до партнерства Nespresso/TechnoServe та допомагає розширювати проект.

Зараз агенція допомагатиме фермерам в тих районах, де виробництво кави тільки починається. Як і в існуючих районах вирощування, кава забезпечить значну долю необхідного доходу та безпеку для цих фермерів і їх сімей.