Sort by
Sort by

Смачно та здорово

5 порад для того, щоб зробити здорове харчування сімейною справою
Смачно та здорово
Виховання та годування в сім'ї йдуть пліч-о-пліч. Якщо ви готові зібрати вашу сім'ю у подорож до кращого харчування, кращий час почати — вже сьогодні. Повсякденні добрі рішення щодо вибору їжі можуть направити вашу сім'ю на шлях до міцного здоров'я. Крім того, допомагаючи вам залишатися здоровими, поживна дієта також підтримує ріст, зміцнює імунну систему та підвищує рівень енергії. Хороша дієта може навіть підняти ваш настрій та підвищити ефективність у школі та на роботі. Зробіть якісне харчування сімейною справою: ухваліть здорові зміни разом. Ці поради допоможуть кожному члену родини легко перейти на новий курс якісного харчування.

1. Починайте правильно з правильними продуктами

Допоможіть своїй дитині спробувати різні смаки

Щоб встановити добробут на все життя, почніть з хороших харчових звичок під час вагітності — а потім продовжуйте робити правильні харчові вибори для вашої дитини.

Грудне молоко — ідеальне харчування для немовлят. Такі експерти, як Всесвітня організація охорони здоров'я, рекомендують протягом перших шести місяців годувати дитину виключно груддю, в подальшому продовжуючи грудне вигодовування якнайдовше після введення прикорму.

Дитина готова спробувати тверду їжу, коли їй виповнюється близько 6 місяців — більш точний вік може допомогти визначити ваш педіатр. Ваша дитина потребує заліза, тому збагачені залізом каші для немовлят — відмінний вибір для прикорму. Фрукти та овочі слід вводити поступово, роблячи паузу в кілька днів між кожним новим продуктом.

Переконайтеся, що ви обираєте правильні порції та текстуру їжі для свого немовляти. Починати треба з пюре, поступово вводячи маленькі м'які шматочки, коли він або вона навчиться жувати. Немовля, якому ви запропонуєте різноманітні поживні продукти, відповідні до його віку, зможе познайомитися з різними смаками та ароматами.

2. Заохочуйте присутність дітей на кухні

Якщо ви батьки, за вами спостерігають. Тому переконайтеся, що ваша дитина бачить, як ви їсте більше фруктів, овочів і цільного зерна — і менше цукристих, жирних або солоних продуктів. Поясніть, чому молоко або вода є кращим вибором, ніж цукристі напої.

Збирайтеся за столом усі разом. Спільна їжа — це чудова можливість щодня відновлювати контакт у родині та залучати своїх дітей до позитивних, веселих пошуків того, що означає бути здоровим.

Діти, що допомагають з приготуванням їжі, схильні до більш здорового харчування. Попросіть дітей допомогти вам в з покупкою продуктів, плануванням меню та приготуванням їжі. Вони навчать ся навичкам, важливим для всього життя. Одне дослідження показало, що діти, що допомагають з приготуванням їжі, споживають більше овочів, ніж ті, хто не бере участі.

Не можете змусити дитину спробувати щось нове? Не здавайтеся. За результатами досліджень, маленьким дітям може бути потрібно спробувати новий овоч до 10 разів, щоб нарешті полюбити його.

3. Запасіться чимось для підлітків

Правильне харчування має вирішальне значення для підлітків, але впровадження цього у життя може бути складним завданням. Підлітки розвивають власні харчові переваги. Вони ростуть та розвиваються дуже швидко.

Готуйте для них здорову їжу. Запасіться простими, привабливими продуктами — від нарізаних фруктів та овочів до смузі, ролів з цільнозернових лавашів, супів, сендвічів. У пошуках смачного, насиченого протеїном напою, який буде прийнятий підлітком, віддайте перевагу шоколадному молоку, у якому міститься дев'ять основних поживних речовин, включаючи вітамін D, кальцій і калій.

Хоча їхні потреби в харчуванні зростають, підлітки також стикаються з новими емоційними проблемами — і це може призвести до переїдання, пропуску прийомів їжі або дотримання нової дієти. Слідкуйте за можливими нездоровими звичками у харчуванні та будьте чутливими до проблем, пов'язаних із тілом. Продовжуйте пропонувати спокійні та позитивні сімейні обіди чи вечері.

4. Ростіть догори, а не в сторони

Коли ми досягаємо середнього віку, обмін речовин починає сповільнюватися. Нам потрібно менше калорій, але важко зламати старі звички. Саме тут може допомогти усвідомлене харчування.

5. Сервіруйте стіл, вимкніть пристрої та насолоджуйтеся кожним шматочком

Сервіруйте стіл, вимкніть пристрої та насолоджуйтеся кожним шматочком. Ви будете почуватись більш задоволеними після їжі, а спокуса перекусити втихне. Контролюйте кількість алкоголю, що ви п'єте, та не забувайте завжди брати з собою пляшку води.

І якщо розміри ваших порцій таємничим чином зросли протягом багатьох років, зараз також прийшов час знайти певні вказівки щодо денної норми тих чи інших продуктів.

6. Старіші та мудріші вибори їжі

Це може статися через зміну смаків, проблеми із зубами, прийом ліків або хвороби — але факт, що старіші люди часто втрачають свій апетит.

Незважаючи на зниження енергетичних потреб, хороше харчування залишається важливим для людей похилого віку. І ніколи не пізно робити позитивні зміни.

Якщо ви або старший член сім'ї не можете досить часто купувати свіжі продукти, замовте бакалію в інтернеті. Або купуйте заморожені та консервовані фрукти і овочі — вони можуть бути настільки ж здоровими, як свіжі продукти. Читайте етикетки, щоб уникнути зайвого цукру або натрію, і не забувайте пити багато води.

Якщо втрата ваги стає проблемою, розгляньте рідкі харчові додатки чи напої. Сьогодні вони пропонують смачний спосіб заповнити жирові, калорійні та білкові прогалини в харчуванні.

Отож, вперед: натисніть кнопку скидання. Постарайтеся замінити свої старі харчові звички на більш здорові. І робіть це разом.