Sort by
Sort by

Збереження водних ресурсів

f

 

Історія про те, як в’єтнамські фермери використовують сміття для збереження дорогоцінної води

«Березень і квітень – зазвичай дощовий сезон, проте дощу не було», – розповідає фермер Хоанг Манх Зу, похитуючи головою і йдучи вздовж довгих рядків кавових дерев. Сонце невпинно наближається до свого зеніту, а під ногами сухий ґрунт, побитий тріщинами.

В'єтнам страждає від найсильнішої за останні тридцять років посухи і очікується, що ця ситуація збережеться і на майбутнє.

Національний метеорологічний центр країни повідомляє, що минулого року кількість опадів у деяких районах була на 86% меншою, ніж роком раніше. В регіоні, де проживає пан Зу, одне з п'яти водосховищ, що використовуються для зрошення, висохли.

Кавовий фермер раніше використовував, як правило, дві свердловини для зрошення своїх п'яти гектарів плантацій кави. «Зараз, – говорить він, – п'ять свердловин не можуть забезпечити достатньо води».

Серйозна проблема

В'єтнам є другою у світі країною-виробником кави після Бразилії – у цій галузі зайняті 2,6 мільйони людей. Більша частка кави вирощується у Центральному нагір'ї, де на сільське господарство припадає понад 95% використання води.

Разом із посухами та зміною клімату використання води для зрошення означає, що нестача води є зростаючою проблемою. Вона посилюється тим, що фермери мимоволі використовують набагато більше води, ніж їм насправді потрібно.

 

Дослідження, проведене за підтримки Nestlé, виявило, що кавові фермери використовували на 60% більше води, ніж необхідно, впродовж сухого сезону.

Крім екологічних наслідків, надмірне використання води є загрозою для майбутнього кавової промисловості і коштує фермерам грошей. Незважаючи на те що вони не платять за воду з місцевих колодязів, їм треба купляти бензин для запуску насосів, а час, витрачений на надмірне зрошування, втрачається даремно – так само, як і вода.

Просте рішення

Більшість кави у В'єтнамі вирощують на невеликих фермах площею від двох до трьох гектарів. Тому застосування методів управління масштабними проектами навіть не обговорюється. Щоб допомогти фермерам краще зрозуміти, яку кількість води вони повинні використовувати, потрібне щось дешеве і легке у застосуванні.

По-справжньому ефективні дешеві і прості рішення дуже важко знайти. Проте в цьому випадку саме такі рішення були знайдені за допомогою місцевих консультантів Nestlé в області сільського господарства.

Що це за інструменти? Пляшка води і банка з-під згущеного молока.

Встановивши пластикові пляшки горлечком у ґрунт і спостерігаючи за рівнем конденсації води всередині пляшки, кавовий фермер може виміряти вміст води у ґрунті. Коли крапельки води майже зникають, настав час для першого поливу у сезоні.

Після цього фермер може використовувати порожню банку з-під згущеного молока для вимірювання кількості опадів. Наприклад, якщо стандартна банка з-під згущеного молока на 1/6 наповнюється дощовою водою, значить дерева довкола отримали близько 100 літрів води. Тож зрошування може бути відповідним чином скориговано.

«Пляшка і банка дійсно працюють, – говорить Фам Фу Нгок, місцевий керівник команди Nestlé Agri-Service. – Вони ефективніші, ніж більш складні інструменти, які могли б виявитися занадто складними для застосування фермерами».

Кавові фермери В'єтнаму використовували від 700 до 1 000 літрів води на одне дерево під час кожного поливу, зазначає він, але тепер вони вирощують такий само урожай кави, використовуючи тільки від 300 до 400 літрів – у багатьох випадках економія складає більш ніж 50%.

Мережа фермерів

Пан Нгок сприяв поширенню цієї ідеї серед потужної мережі Nestlé Farmer Connect, що нараховує майже 20 тисяч фермерів у країні, які постачають компанії каву.

У той час як фермери в більш розвинених країнах використовують більш витончену тактику для зменшення споживання води, робота місцевих фермерів та освітня діяльність довели свою ефективність для сільських регіонів В'єтнаму. Застосування банки з-під молока та пластикової пляшки є гарним прикладом того, як побутові предмети можуть легко використовуватися та приносити значну користь.

Хоанг Манх Зу, той, якому не вистачало п'яти окремих свердловин для отримання достатньої кількості води, став одним з багатьох, хто отримав від цього користь. З початком використання цього методу кавовий збір виріс більше ніж на 10%, в той час як об’єм використовуваної води значно зменшився. Пан Зу зазначив, що цей безкоштовний метод перевірки стану зволоженості ґрунту за допомогою пляшки зекономив йому третину витрат на добрива і вдвічі знизив витрати на оплату праці, електроенергію і паливо.

Nestlé заохочує поширення більш всеохоплюючих рекомендацій щодо збереження води у своїй мережі Farmer Connect у В'єтнамі, розроблених спільно з НДО Rainforest Alliance, яка є частиною глобального плану Nescafé.

Співпрацюючи з Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва, компанія також допомагає поширювати методи збереження води серед кавових фермерів поза межами своєї власної мережі постачальників.

«Пляшка і банка – це прості інструменти для вимірювання вмісту вологи в ґрунті, – говорить Карло Галлі, технічний директор з водних ресурсів Nestlé в головному офісі компанії у Швейцарії. – Ця історія з В'єтнамом не про високі технології, а передусім про здоровий глузд і виконання простих дій».