Зміна клімату: що чекає на приготування кави?

Вер 23, 2016

Зон Донг Дан – фермер на плантації кави. Він з гордістю знайомить нас зі своєю тримісячною правнучкою. Двадцять років тому його родина почала вирощувати каву тут, в Пуері, частині Китаю, яка найбільш відома своїм чаєм.

 

Його життя непросте. Ціна, яку він отримує за свою зелену (необсмажену) каву, залежить від торгівлі, яка проходить за багато тисяч кілометрів – на біржах у Нью-Йорку. 

Коли ціна піднімається, він може собі дозволити робити те, що підвищує врожайність, наприклад, прибрати дерева, які затінюють кавові паростки, таким чином, щоб можна було висаджувати більше кави.

Однак це також може зробити його кущі кави слабкішими та більш схильними до хвороб. А коли ціна падає, він викопує старі кавові дерева та саджає чайні, ця робота більш трудомістка. 

Інша проблема – це вода. 


Останніми роками було все більше холоду, який знищує каву. Зон Донг Дан, фермер

«Останніми роками було більше і більше заморозків, – пояснює він, – і це може пошкодити каву». За двадцять років вирощування кави пан Зонг бачив два дуже серйозні заморозки. Він каже: «Ми не бачили такого сорок років до цього». 

Він – фермер Nescafé, частина плану Nescafé, який допомагає фермерам вирощувати життєздатні, здорові культури, та йому майже п’ятдесят років. Він сподівається на те, що його молодша донька візьме на себе керування сімейною фермою. 

Проте його сусід, Зоу Сан, ще один фермер Nescafé, впевнений, що зміни клімату можуть спричинити проблеми для молодого покоління. 

Одночасно з вирощуванням кави він працює в невеличкій майстерні по очищенню висушених зелених кавових зерен для своїх сусідів перед тим, як їх продають у Nestlé. 



«Я дуже відчуваю кліматичні зміни» – зізнається він, стоячи перед машиною, в яку вклав гроші для розвитку свого бізнесу. 

Він каже: «Іноді буває занадто спекотно, іноді – занадто холодно. Не так, як раніше, коли було в принципі стабільно. Це може вплинути на паростки та їхню якість». 

 

Агроном Nescafé Ліу Вен Бінг працює з 600 фермерами у регіоні Пуер, допомагаючи їм будувати стійкий бізнес, який може адаптуватись під мінливі умови. 

Він зазначив: «Ми знаємо, що у сільському господарстві хімікати завдавали шкоди навколишньому середовищу впродовж багатьох років, тож ми допомагаємо фермерам знайти альтернативу».

Отже Ліу Вен Бінг та його команда також навчають фермерів новим способам вирощування культур. Прості міри, такі як обережне підрізання, допомагають підвищити кількість кави на кожній рослині, а полив у ключові моменти циклу культур призводить до зменшення кількості води, яку використовує кожна рослина. 
Проте зміна клімату – це велике випробування. 

У Nestlé є зобов’язання –  компанія щороку скорочує викиди парникових газів, які впливають на зміну клімату, на своїх підприємствах. 

 

На складі Nescafé в Пуері важливість цих зусиль очевидна. 

Nestlé має забезпечити стабільний потік якісної зеленої кави для улюбленого кавового бренду світу – Nescafé. 

Під час збору врожаю тут щодня обробляється 180 метричних тон бобів. 

Якщо світ не сприймає серйозно кліматичні зміни, фермери у Китаї, які здійснюють поставки на склад, а також ті, хто прийдуть після них, можуть зазнати труднощів у майбутньому з вдалим вирощуванням кави. 

Ризик полягатиме в тому, що вони повернуться до вирощування інших культур, що робить важчим забезпечення якісними матеріалами, які необхідні для того, щоб кожен усюди міг насолодитися чудовою філіжанкою кави.