Як дієта пілотів може покращити харчування людей старшого віку

Сер 8, 2016

Їжа, яку Nestlé розробила для пілотів Solar Impulse – першого літака на сонячних батареях, котрий здійснив кругосвітню подорож, була єдиним «паливом» на літаку впродовж їхньої захоплюючої подорожі. 

Незважаючи на те, що це «паливо» вже витратили, оскільки Бертранд Піккард та Андре Боршберг досягли фінішної прямої своєї рекордної подорожі, наша подорож на цьому не закінчується. Ми хочемо застосувати знання, здобуті завдяки розробці спеціальних страв для пілотів, для того, щоб допомогти іншим людям зі специфічними потребами в харчуванні. 

Спеціальні вимоги

Це не є чимось новим для Nestlé – ми вже забезпечуємо спеціальними продуктами людей з низкою різних вимог, включаючи тих, хто має труднощі при ковтанні, втрату апетиту або недоїдає. Проте розробка меню для команди Solar Impulse була іншою. Ми мали впоратися з фізичним навантаженням не лише на саму їжу, але і на пілотів – через великі зміни температур та кліматичних умов у кабіні з відсутнім тиском на висоті майже 30 тисяч футів. Хоча це може здаватися екстремальними обставинами, з якими під силу впоратись лише авантюристу, вплив на організм пілотів насправді дуже схожий на природний процес старіння. 

 

Зміна смаків 

Під час таких тривалих польотів так високо над рівнем моря знижується апетит, незважаючи на те, що організму необхідно більше енергії, щоб функціонувати нормально. Також це викликає схильність до втрати м’язової маси. Так само, коли люди стають старшими, вони можуть втрачати апетит і разом з тим переживати зміни у відчутті смаків та запахів. Це може обмежити кількість їжі, яку вони вживають. Старші люди також часто втрачають вагу, зокрема м’язову масу, що робить їх кволими. Багатьом дорослим старшого віку важко пересуватися та ходити по магазинам, піднімати важке або відкривати контейнери – все це ускладнює приготування здорових, поживних страв. 

Наша їжа та її харчова цінність – це єдине пальне на борту, яке давало нам сили рухатися далі впродовж нашої довгої подорожі навколо світу. - Бертранд Піккард, засновник, голова та пілот Solar Impulse 

Хоча з віком людям потрібно менше калорій, поживних речовин їм необхідно стільки ж. Це означає, що важливо вживати більше їжі, яка містить багато вітамінів, мінералів та інших життєво важливих поживних речовин, але при цьому – мало калорій. 

Іншими словами, старші люди потребують зручної, поживної їжі, яку можна приготувати легко, докладаючи мінімальних зусиль. У цьому нам може допомогти наше дослідження для Solar Impulse. 

 

Добро під замком 

Ми розробили новий метод приготування та стерилізації продуктів свіжого приготування після того, коли їх пакують у спеціально підібрану упаковку. Свіжість – основа процесу, це допомагає зберегти текстуру продукту і зберігає його терміном до трьох місяців без необхідності використання штучних інгредієнтів. Оскільки на борту літака високо цінувався простір, Бертранду та Андре була необхідна їжа, яку легко зберігати та готувати. В упаковку включені пакети для супів та напоїв, щоб обмежити можливість розливання, та пакети для розігріву їжі, які самі нагріваються.

Пілоти перебували в ситуації, далекій від повсякденної, але зараз ми шукаємо шляхи, як такий підхід до приготування їжі можна буде використовувати у більшості повсякденних завдань. 

Нам довелося розсунути межі харчування, щоб знайти правильну дієту для підтримання пілотів не лише з точки зору енергії, але й відносно смаку та здоров’я. Ми насправді пишаємось тим, що були частиною цієї пригоди. - Стефан Катсікас, головний технічний директор, Nestlé  

У Nestlé ми прагнемо допомагати людям жити більш здоровим життям та насолоджуватись ним більше з віком. Не так важливо, облітаєте ви земну кулю на літаку на сонячних батареях чи ведете онуків на прогулянку в парк, – вам необхідне правильне пальне для того, щоб пройти ваш шлях.