Компанія Nestlé активно підтримує дослідження передових технологій у сфері харчування для матерів та епігенетики

Гру 29, 2014

Nestlé мають активізувати свої дослідження в галузі епігенетики – науки про те, як харчова поведінка й інші навколишні фактори можуть вплинути на ваші гени та здоров’я, а також на здоров’я вашої дитини та майбутні покоління.

Компанія оголосила, що виділить 22 мільйони швейцарських франків на шестирічне партнерство з міжнародним альянсом дослідників в установах Саутгемптона, Окленду та Сінгапуру, які входять до Консорціуму EpiGen. Державно-приватне партнерство із спільним фінансуванням буде одним з найбільших у своєму роді.

Nestlé співпрацюють із Консорціумом з 2011 року, вивчаючи, як дієта і спосіб життя вагітних жінок впливають на активність генів їхньої дитини і як ці тонкі епігенетичні зміни можуть позначитися на майбутньому здоровому зростанню та розвитку дітей.

Позитивний вплив

«Це важлива для Nestlé співпраця, тому що вона допоможе поліпшити наше розуміння впливу харчування та генетики на початку життя, а також поглибити наші знання в цій важливій галузі, – зазначив головний директор компанії з питань технологій Стефан Катсікас. – Участь у такому передовому дослідженні в такій життєвоважливій і захопливій сфері дозволить нам створити продукти, які мають доведений позитивний вплив на здоров’я матерів і їхніх дітей. Зрештою як провідна компанія у сфері харчування, здоров'я та благополуччя ми просто повинні підвищувати якість життя людей».

Співпраця спрямована на поліпшення харчування і зниження факторів ризику, пов’язаних з умовами вагітності, такими як, наприклад, гестаційний діабет, що є зростаючою проблемою, яка має вплив майже на 20% вагітностей у регіоні Південно-Східної Азії. Гестаційний діабет, як відомо, негативно впливає на ріст і розвиток дітей, а також на майбутнє здоров’я матері.

«Наука показує, що харчування немовлят і маленьких дітей у перші 1000 днів з моменту зачаття значно впливає на їхнє здоров’я та якість життя, – підкреслив Хайко Шіппер, головний директор Nestlé з харчування. – У Nestlé ми використовуємо цю унікальну можливість виростити здоровіше покоління, забезпечуючи їх необхідною продукцією з науковим обґрунтуванням її якості та користі».

Майбутні покоління

Інститути, що є членами Консорціуму EpiGen, а також головні дослідники схвалили поглиблення співпраці.

«Ми раді, що ця важлива співпраця трансформує поточні дослідження в реальні дії задля поліпшення харчування матерів і їхніх немовлят, – сказав Кейт Годфрі, голова наукової групи Консорціуму EpiGen від університету Саутгемптона. – Комплексний професійний досвід і знання дослідників Консорціуму EpiGen у поєднанні з науковими командами Nestlé гарантуватимуть, що ми дійсно наближаємося до покращення здоров’я та якості життя майбутніх поколінь».

За його словами, однією із сильних сторін Консорціуму EpiGen є змога досліджувати матерів та дітей трьох дуже різних народів, роблячи внесок у подальше розуміння взаємозв’язку між генотипом і впливами харчування на тягар хвороб матері та дитини.

Глибоке розуміння

З моменту створення Консорціуму EpiGen у 2006 році його вчені зробили значні науково-дослідні відкриття в галузі харчування матерів і маленьких дітей.

Дослідники Консорціуму EpiGen показали, що харчування у вагітних жінок, наприклад, низько-вуглеводна дієта, вливає на хімічні зміни в частинах ДНК їхньої дитини, причому ці зміни можуть вказувати на більший ризик для малюків мати надмірну вагу або ожиріння в дитячому віці (Годфрі КМ та ін., Діабет 60: 1528-1534, 2011).

Учені Nestlé, що працюють у цій дослідницької програмі базуються в науково-дослідному центрі Nestlé в Лозанні, найбільшій у світі приватній організації з питань дослідження продуктів харчування.

Про Консорціум EpiGen

Консорціум EpiGen є глобальним консорціумом провідних дослідників, що базується в трьох країнах (Окленд UniServices Limited – університет Саутгемптона, підрозділ Медичної Ради з питань епідеміології – університет Саутгемптона, Сінгапурський Інститут Клінічних Наук Агентства науки, технологій та досліджень (A * STAR, ) і Національний університет Сінгапуру). Консорціум EpiGen прагне підвищувати рівень розуміння екологічних процесів і процесів розвитку, що впливають на здоров’я протягом життя.