Науковий метод «кубосомів» задля тривалої дії кофеїну

Лис 25, 2015

 

Більшість людей знайомі з відчуттям нервової напруженості, що з’являється як наслідок споживання занадто великої кількості кофеїну. А що, коли можна було випивати каву один раз на день та насолоджуватись підбадьорюючим ефектом, який викликає кофеїн, поступово протягом усього дня?

Вчені дослідницького центру Nestlé в Лозанні, Швейцарія, співпрацюючи з Федеральною політехнічною школою Лозанни (EPFL) та Швейцарською вищою технічною школою Цюріха (ETHZ), провели дослідження, опубліковане в журналі Nature Communications, завдяки якому можна прискорити розвиток продуктів або добавок із ефектом поступового вивільнення необхідних речовин в організм.

Дослідження зосереджені на так званих «кубосомах», що імітують природні структури, присутні в організмі. Вони складаються з ліпідних молекул та води і можуть контрольовано випускати поживні речовини або ліки в людський організм.

Вчені використовують 3D-мікроскоп, щоб вперше точно відобразити внутрішність кубосоми. Мета – змінити структуру кубосом таким чином, щоб «навчити» їх вивільняти потрібні речовини .