Гній + кавові відходи = енергія

Сер 9, 2017
 

Як коров'ячий перегній та кава об'єднують спільноту

«Я працював на фермі з 16 років. Тепер мені 55», — тихо говорить Крістіан Боуф (Christian Boeuf). У його ясних блакитних очах і широкій посмішці відбивається тиха гордість за чотири десятиліття напруженої роботи.

"Раніше вона належала моєму батькові. Це, безперечно, сімейна традиція. Але що буде у майбутньому? — Він робить паузу та трясе головою. — Не знаю, чи молоде покоління продовжить наше діло. Це делікатна ситуація".

Планування наперед — це та річ, яка для Крістіана є базою всієї праці. Він поки не впевнений, що його племінник перейме сімейну ферму, але може переконатися, що залишить землю такою ж здоровою та родючою, якою вона була споконвіку.

Тому, коли йому запропонували можливість взяти участь у новій схемі перетворення гною на зелену енергію та добриво, він майже не вагався.

Його корови просто продовжують робити те, що й завжди. Але їх відходи зараз є частиною новітньої зеленої схеми виробництва електроенергії.

Швейцарський молочний фермер Крістіан Боуф допомагає постачанню коров'ячого гною на біогазовий завод
     
Внесок кави

Ці домовленості були прийняті після того, як компанія Nestlé Waters провела дослідження щодо потенційної шкоди, яка могла бути завдана водному джерелу Еньє (Henniez) в Швейцарії.

Перевищення рівню відходів сільського господарства з ферм могло стати джерелом аміачного забруднення. То ж були розроблені нові плани для альтернативного використання небезпечних речовин. У співпраці з Group E Greenwatt, поруч із розливним заводом Nestlé було побудовано біогазовий завод з виробництва поновлюваних джерел енергії.

Щороку мережа з 27 швейцарських молочних фермерів постачає понад 25 тисяч тонн гною для заводу. Перед тим як потрапити на біогазову фабрику, він змішується з відходами кави з місцевих фабрик Nespresso та Nescafé. Коли матеріал розкладається, виробляється природний газ, який потім спалюється для отримання електроенергії.

Крім забезпечення необхідним опаленням фабрики розливу, надлишок виробленої за проектом електроенергії продається швейцарській мережі.

З моменту відкриття біогазового заводу, викиди СО2 на джерелі Еньє зменшилися вполовину.

25 тисяч тонн
гною щороку перетворюється на зелену енергію та добриво

Quid Pro Quo

Суміш перегною та кави після розкладу перетворюється на дуже популярне органічне добриво, насичене поживними речовинами. Це добриво віддається фермерам для використання на їх ділянках — а це означає, що їм доводиться купувати набагато менше хімічних добрив.

Натуральне добриво легко поглинається рослинами і виробляє менше аміачних викидів у навколишнє середовище. Крістіан Боуф виявив, що через органічну якість добрива він більше не повинен використовувати фунгіциди на своїх культурах.

Цей обмін є нейтральним за витратами та допомагає створити стійке землеробство — відновлювати цінні поживні речовини, які легко втрачаються.

Пан Боуф характеризує партнерство з Nestlé Waters як надзвичайно корисне, зважаючи, що гній використовується для створення зеленої енергії.

«Проект вже має позитивний вплив. Ми цінуємо добриво, яке є менш шкідливим. Ми можемо вирощувати кращі врожаї. Це також означає, що ми можемо економити електроенергію та газ».

Цитата: “Проект вже має позитивний вплив. Ми цінуємо менш шкідливі добрива. Ми можемо вирощувати кращі культури. Це також означає, що ми можемо економити електроенергію та газ”. Крістіан Боуф, фермер

Безпрограшне партнерство

Інший місцевий фермер, який постачає тонну гною, — Лорен Жентіл (Laurent Gentil), який працював на своїй ділянці протягом 30 років.

Він каже, що пишається бути частиною спільного проекту, який піде на користь його господарству та агро-біорізноманіттю його землі.

«Ми більше не переймаємося проблемою швидкого спорожнення гнійних ям, адже гній забирають та відвозять до біогазового заводу”, — говорить пан Жентіл.

Підтримка стійкого землеробства в цьому екологічному проекті є корисною для фермерів, навколишнього середовища та збереження джерела Еньє. Вона також об'єднує спільноту та приносить користь кожному її члену.

"На початку було непросто, — поділився Мішель Машуар (Michel Marchuard), менеджер з питань стабільності Еньє. — Ми повинні були завоювати довіру фермерів і переконати їх в тому, що не збираємось заподіяти їм шкоди. Але тепер це відмінне партнерство — безпрограшне для обох сторін».

Місцевий молочний фермер Лорен Жентіл з сином перевіряють свою худобу

 

 

 

 

 

 

 

Історія у фото:

flickrcowpoo